Hellerup Øjenklinik

Aurehøjvej 2, 2900 Hellerup

Telefon
39 61 23 00

Grå stær operation

Overvejer du grå stær operation?

Grå stær operation er i dag en af de hyppigste udførte operationer i verden. Det skyldes at vi alle med tiden udvikler grå stær. Samtidig er behandlingen i dag blevet meget sikker og giver endda mulighed for at blive helt brillefri. Herunder kan du læse om grå stær og få nyttig viden om behandling for grå stær i Hellerup Øjenklinik.

Hvad er grå stær?

Grå stær (i fagsprog kaldet katarakt) opstår, når øjets naturlige linse med alderen bliver mere uklar. Typiske tegn på grå stær er gradvise forringelser i synskvalitet. Man oplever uklart syn, falmede farver, mindre kontrastfølsomhed, øget følsomhed over for skarpt lys, hyppige ændringer i brillestyrke samt øjentræthed og nedsat læsehastighed. Grå stær kan påvirke din evne til at køre bil og sætte grænser for hvad du kan klare i din hverdag. Behandlingen er enkel og består i at udskifte den gamle linse med en ny klar linse.

Behandling for grå stær – i offentlig regi 

Hellerup Øjenklinik har aftale med Danske Regioner vedrørende behandling af grå stær. Det betyder, at du hos os kan opnå vederlagsfri og hurtig behandling, hvis du benytter retten til udvidet frit sygehusvalg. Klinikken modtager henvisninger til grå stær behandling fra alle landets regioner, herunder Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland samt Nordjylland.

Hvis du ønsker at din behandling skal foretages hos os, er du velkommen til at kontakte os ved hjælp af kontaktformularen her på siden. Du kan også ringe til os i vores telefontid. Vi guider dig vej gennem systemet, så du hurtigt kan blive behandlet.

Behandling for grå stær – i privat regi

Uanset om du vælger behandling i offentlig – eller privat regi, kan du hos os altid forvente kvalificeret behandling af højeste kvalitet. Privat behandling giver dig mulighed for at opnå optimerede optiske løsninger, som aktuelt ikke tilbydes i offentlig regi. Det kan for eksempel være, at du ønsker  korrektion af en bygningsfejl, eller at du måske ønsker helt at slippe for briller i din hverdag. Privat behandling, eller behandling med tilskud fra sundhedsforsikring, benyttes også af mange, som ønsker individuelt tilpassede behandlingsforløb, eller måske bare behandling i velkendte og trygge rammer.

Premium behandling – slip for briller og kontaktlinser

Premium linser er linser med funktioner, som gør dem i stand til bedre at møde dine ønsker og behov. Afhængigt af designet tilbyder disse premium linser yderligere fordele, f.eks. forbedret kontrastfølsomhed, øget dybdeskarphed, korrektion af bygningsfejl samt mulighed for at opnå højere grader af brillefrihed. Eksempler på premium linser er Zeiss AT LISA trifokale linser for brillefrihed og Zeiss AT LARA for øget dybdeskarphed.

Hvis du overvejer behandling for brillefrihed med premium linser, kan du også booke tid hos os til en gratis og uforpligtende konsultation.

Hvad tilbyder vi?

Konsultation – har jeg grå stær? – kan jeg slippe af med mine synsfejl?

Grå stær behandling – individualiseret behandling i trygge rammer og uden ventetid

Refractive lens exchange (RLE) – mulighed for samtidig synskorrigerende behandling og et helt klart syn

Zeiss AT LISA trifokal  linse –  hvis du ønsker brillefrihed med godt syn på alle afstande

læs mere om RLE og premium linser her

Hvad siger vores patienter?

” Jeg vil gerne sende en stor tak til Hellerup Øjenklinik,  ved overlæge Jens Østergaard,  for venlig og tryg behandling og operation af grå stær.  Det hele foregik let og smertefrit og med et fantastisk godt resultat. “     

S. Berentsen,  Hellerup

læs flere anmeldelser her

Bestil tid

Bestil tid til en gratis konsultation eller stil dine spørgsmål via formularen her på siden. Du kan også ringe til os i vores telefontid.

Animeret video af en grå stær operation

Her kan du se hvordan en behandling for grå stær foretages

Spørgsmål og svar – om grå stær operation

Hvad er en grå stær forundersøgelse?

Ved forundersøgelsen undersøger vi dit øje grundigt og der laves beregning af de nye linser. Du skal også svare på spørgsmål om dit helbred samt om dine ønsker til hvordan synet skal være efter behandlingen. Du vil desuden blive grundigt informeret mundtligt og på skrift af både vores optikere og speciallæge.

Hvordan udføres en operation for grå stær?

En operation for grå stær vil normalt blive udført ambulant og tage 15-30 minutter (heri er ikke inkluderet forberedelses- og restitutionstid). Der bliver anvendt lokalbedøvelse i form af dråber. Normalt vil du efter en kort observationsperiode få lov til at tage hjem. Hvis du er kørende i bil, skal du have nogen til at køre dig hjem.

Hvor mange behandlinger foretages der i Danmark årligt?

Cirka 50.000

Er behandlingen sikker?

En operation for grå stær anses i dag for at være en sikker procedure. Alvorlige komplikationer ses meget sjældent hos erfarne kirurger.

Hvad er komplikationshyppigheden?

Hævelse af hornhinden kan give sløret syn efter operationen, men denne forsvinder typisk inden for 2-4 uger. Hævelse af øjets nethinde er <1% og kan med held behandles med øjendråber. Nethindeløsning <1%, risikoen stiger ved meget nærsynede personer til 2-4%. Nethindeløsning kan behandles med operation, hvor nethinden kan hæftes i 90% af tilfælde ved første operation. Trykstigning og regnbuehindebetændelse kan forekomme – men disse kan alle behandles med medicin.  Infektion er i nye undersøgelser angivet til <1 promille (ca. 1 ud af 2.000-10.000), denne komplikation er alvorlig og kan medføre varigt nedsat syn på det behandlede øje.

Spørgsmål og svar – om intraokulære linser (IOL)

Hvilken type linse anvendes mest?

Den hyppigst anvendte type af intraokulær linser (IOL) på danske sygehuse er monofokale linser. Patienter, som har fået monofokale linser (IOL) ved grå stær operation, har normalt behov for briller efter behandlingen.

Hvad er premium linser?

Moderne intraokulære linser (IOL) kan have yderligere funktioner, som gør dem i stand til bedre at møde hver enkelt patients ønsker og behov. Afhængigt af designet tilbyder disse intraokulære linser yderligere fordele, f.eks. forbedret kontrastfølsomhed, øget dybdeskarphed, korrektion af bygningsfejl samt mulighed for at opnå højre grader af brillefrihed.

læs mere om premium linser her

Spørgsmål og svar – om forhold efter grå stær operation

Hvilke forholdsregler er almindelige lige efter behandlingen?
Du skal undlade at gnide eller trykke på øjet.

Hvilke aktiviteter skal jeg undgå lige efter behandlingen?

Efter en operation skal du undgå anstrengende aktiviteter som at bøje dig ned eller løfte noget tungt. Du må heller ikke gå i svømmehal i en periode.

Vil jeg opleve synsforstyrrelser efter operationen?

Nogle kan opleve en skygge ude til siden svarende til kanten af den nye linse. Andre oplever øget følsomhed over for kunstig belysning. I forbindelse med multifokale intraokulære linser (IOL) kan patienter opleve visse synsfænomener som f.eks. genskin efter operationen især under dårlige lysforhold, f.eks. ved kørsel om natten. Disse fænomener vil typisk blive mindre over tid, efterhånden som hjernen tilpasser sig de intraokulære linser (IOL).

Er der smerter i øjet efter behandling?

Smerter i øjet er ikke normalt efter en grå stær operation og kræver at du bliver set af øjenlængen. De vil ofte skyldes forbigående trykstigning eller et sår på hornhinden. Mange kan derimod i efterforløbet opleve let irritation og grusfornemmelse, f.eks. som et gruskorn som sidder under øjenlåget. Her kan fugtende øjendråber være lindrende.

Hvor lang tid vil det tage, før jeg genvinder hele mit syn?

Patienter oplever tit en betydelig forbedring af synet umiddelbart efter operationen. Men nogle kan også opleve, at synet er sløret. Det kan tage et par dage, før øjnene har indstillet sig, og synet er bedret. Bifokale og trifokale intraokulære linser kræver normalt en længere justeringstid på flere uger eller måneder, før synet er fuldkommen forbedret.

Hvilke opfølgende undersøgelser plejer man at få?

Afhængigt af behov og typen af IOL er det sædvanligt med 1-3 opfølgende aftaler inden for den første måned efter operationen.

Får jeg brug for at bruge briller efter operationen?

Patienter med monofokale, bifokale samt EDOF linser kan stadig have brug for at bruge briller til visse opgaver og aktiviteter. Størstedelen af dem, der er blevet behandlet med trifokale linser kan i de fleste tilfælde klare sig uden briller.

Kan man udvikle grå stær igen?

Nej, når først man er behandlet får man ikke grå stær mere.

Hvad er efterstær?

Efterstær er populært sagt en form for arvævsdannelse bag den nye linse som kan sløre synet igen efter en tidligere grå stær operation. Efterstær kan fjernes nemt, hurtigt og smertefrit ved hjælp af laserbehandling.

Priser

De fleste af klinikkens ydelser er dækket af Den Offentlige Sygesikring. Konsultation foretages omkostningsfrit. Forundersøgelse til operation inklusiv udmålinger 1200 kr. Linse- og grå stær behandling udføres privat, under udvidet frit sygehusvalg eller med tilskud fra sundhedsforsikring. Prisen på grå stær behandlingsforløb med en monofokal asfærisk linse er 10.000 kr. per øje. Prisen på behandling af grå stær med korrektion af bygningsfejl med monofokal torisk linse er 14.000 kr. per øje. Finansiering tilbydes.

Der ydes 10 % rabat på standard grå stær behandling med monofokal asfærisk linse til medlemmer af Sygeforsikringen “danmark”. Læs desuden mere om dækning ved operation på Sygeforsikringen “danmarks” hjemmeside. Spørg også gerne om priser samt muligheden for dækning/tilskud i forbindelse med konsultation.

bestil tid her

læs mere om brillefrihed her

tilbage til forside

monofokal linse til brug ved grå stær operation